Sort Rav: Jet

Jet (‘jæt) kaldtes tidligere for “sort rav” idet den bortset fra sin kulsorte farve har næsten samme beskaffenhed som almindelig rav.
Jet findes da også de samme steder på vore strande, hvor vi også finder ravet.
Slibes jet får man en smuk blank dybsort smykkesten, der er meget velegnet til indfatning i f.eks. sølv.
Jet er en variant af stenkul og kan ligesom rav brænde.

Rav (succinit), hærdnet, fossil harpiks fra Tertiærtidens nåleskove.
Rav har en harpiksagtig fedtglans og er sammensat af cirka 78% kulstof, 11% ilt og 10% brint samt lidt svovl.

Betydelige forekomster kendes fra tidlige oligocæne havaflejringer i Litaunen.
Rav antages at være dannet i skove i Østersøområdet og herfra skyllet ud i havet i Oligocæn.
Den væsentligste del af ravet ved de danske kyster formodes således, at stamme fra området ud til Østersøen.

Rav er ført til Sydskandinavien med bl.a. istidens gletschere og aflejret i bl.a. Vesterhavet, hvor det findes opskyllet på kysten, når både strøm- og tidevandsforhold har muliggør det.

I ravhandelen skelnes der mellem forskellige farvenuancer og grader af gennemsigtighed.
Rav er ofte revnet og uklar på grund af skader og luftblærer, derfor skal den bedste / fineste kvalitet være helt gennemsigtig uden slørede partier med urenheder.

Jet er sort som kul og har en dyb glansfuld, silkeagtig, sort, mellemblank overflade, der minder meget om ravets polerede overflade.
Ofte forveksles jet med den sorte anthrasit, der findes i stort tal på stranden, men som synligt adskiller sig fra jet ved, at være både glat, lagdelt og nemt går i stykker, hvorimod jet er mere kantet, blød og varm som rav; og slår man jet mod tænderne lyder det også ligesom rav.
Flækkes jet ved hjælp af f.eks. en strandsten opstår der blanke glasagtige brudflader, der gør den særdeles velegnet til smykkefremstilling, således, som Bjarke Holtzmann i Ravhuset Hennebjerg praktiserer det.

Jet

Sort rav, er egentlig gagat også kendt som Jet, er en type fossilt træ, der har været anvendt i årtusinder som en dekorativ og spirituel genstand.
Det har en tæt, mørk farve og en smuk glans, der har gjort det populært til smykker og andre kunsthåndværksprojekter.

Sort rav har en lang historie, og det har været anvendt i forskellige kulturer i århundreder.
Det er blevet fundet i arkæologiske udgravninger fra så langt tilbage som den neolitiske periode, og har været anvendt til alt fra smykker til religiøse ceremonier.
Det var også populært i den viktorianske tidsalder, hvor det blev anvendt i smykker og begravelsesritualer.

Hvad er sort rav?

Sort rav eller mere korrekt gagat, er en organisk sten, der består af fossilt træ. Reelt set er det ikke rav, der er ingen af de sorte sten, da rav er lavet af harpiks og ikke fossilt træ.
Det er dannet af træ, der er blevet begravet og presset under jorden i millioner af år.
Kemisk set er sort rav en form for kulstof, og er kendt for sin høje hårdhed og densitet.
Det er også kendt for sin smukke, mørke farve og glans, som gør det til en populær valgmulighed for smykker og dekorative genstande.

jet
jet sten

Anvendelser af sort rav

Rav har en lang række anvendelser, både i fortiden og i dag.
I fortiden blev det anvendt til religiøse ceremonier og som en amulet for beskyttelse mod onde ånder og sygdom.
I dag er det stadig populært til smykker og kunsthåndværk, og det anvendes også i medicinsk praksis for at lindre smerte og betændelse.

Sort rav bæredygtighed og etik

I dag findes sort rav i forskellige former og størrelser, og det er stadig populært som en dekorativ og spirituel genstand.
Moderne kunsthåndværkere bruger sort rav til at skabe smukke smykker og andre kunstværker, og det kan købes i butikker og online.
Bæredygtig og etisk handel af sort rav er også blevet et vigtigt emne, og mange producenter arbejder for at sikre, at sort rav udvindes på en ansvarlig måde.

Historien er lang og fascinerende, og dens unikke kemi og egenskaber gør den til en populær og eftertragtet sten i dag.
Fra smykker til medicinsk anvendelse, sort rav har en bred vifte af anvendelser og betydninger.
Som et symbol på både skønhed og spiritualitet vil sort rav sandsynligvis forblive en vigtig del af menneskelig kultur i mange år fremover.

Typer af sort rav

Jet

Jet eller gagat er ligesom de fleste typer rav, der er dannet af træ, der er blevet udsat for højt tryk og temperatur over millioner af år.
Det er kendt for sin dybe sorte farve og er blevet brugt i smykker og dekorative genstande siden oldtiden.
Jet blev også brugt til at lave amuletter og talismaner til beskyttelse mod onde ånder.

Det engelske navn for gagat, Jet, er kilden til “jet-sten”, en lysende sort smykkesten bestående af 98 % kulstof. Denne sten opstod som et trae for over 80 mio. år siden, da de store dinosaurer regerede jordens overflade. Disse traeer døde og endte årelangt under jorden. Her, under enorme tryk og temperaturer, blev de netop til denne sten.

På bjerget ved Vejby Strand i Nordsjælland blev mange perler af gagat (stenkul) og andre fundet i en kogge fra tidlig middelalder.
I middelalderen opfandt Hanseforbundet en skibstype kaldet en kogge. Koggerne var vigtige i middelalderens skibsfart, især i Østersøen og Nordvesteuropa.

Sort Rav som smykkesten

Stenen er fordelagtig, fordi den kan findes på forskellige steder på den danske vestkyst. Den skylles ud af kysten af England, og fordi den har næsten samme vægtfylde som ravet, kan de to sten ofte findes sammen under “ravvejr”.

De minder meget om hinanden under forarbejdningen, og på grund af de forskellige egenskaber mellem de to materialer, passer de perfekt sammen. I seks årtier var Jet blandt Europas mest elskede juveler. Efter prins Alberts død i 1861 lod dronning Victoria af Storbritannien bruge den til sørgesmykker, og det blev hurtigt en modesten.

sort onyx
sort onyx

Whitby, den lille by, stod over for en tid med storhed. Den voksede med over 1500 mennesker, som var involveret i at producere, promovere og sælge smykker over hele Europa. Den sorte onyx kom uventet på markedet i slutningen af 60’erne og starten af 70’erne, og jet’en “døde” næsten øjeblikkeligt.

En fuldstændig overset og glemt smykkesten i dag. Den er mest kendt af englændere, fordi de fleste af dem bor oven på den. Den fløjlssorte smykkesten fungerer godt som en kontrast til sølv, rav og mammut-stødtand.

Black Coral

Sort koraller skal heller ikke forveklses med gagat. Sort koral er dannet af et levende havdyr.
Det er en hård, men skrøbelig sten, der er kendt for sin smukke mørke farve og unikke struktur.
Sort koraller er ofte brugt i smykker og er en populær souvenir fra Hawaii og andre tropiske steder.

Sort Rav til Salg

Det er svært at finde sort rav til salg, som du kan forstå på artiklen her. Det blev Onyx der vandt popularitets konkurrencen for sorte sten, og derfor er der ikke det store udvalg i smykker af sort rav. Dette burde dog også betyde, at værdien af jet kan være højere end almindeligt rav.

Sort rav kommer som du kan forstå i mange forskellige former og størrelser, og hver type har sine egne unikke egenskaber og anvendelser.
Men det er som sagt ikke rigtigt rav, hvad enten du kalder det jet, onyx, obsidian eller sort koral.
Men de er alle smukke og eftertragtede sten, der har fascineret mennesker i årtusinder.

Husk du kan også læse om Grønt Rav, Blåt Rav, Blodrav og Leopard rav her.