Ravsnaps: Opskrift på den styrkende skandinaviske tradition

Ravsnaps opskrift på den traditionelle skandinaviske snaps, der har eksisteret i århundreder. Denne snaps er kendt for sin unikke smag og sine sundhedsmæssige egenskaber. Den er lavet med rav, som er et organisk materiale, der er dannet af fossiliseret harpiks. Den siges at have en række sundhedsmæssige fordele, herunder at hjælpe med at lindre betændelse, styrke immunforsvaret og forbedre fordøjelsen.

Du får opskrift, den klassiske måde at fremstille den, historien bag og dens betydning i Skandinavien.

Opskrift på ravsnaps

Ingredienser:

– 1 flaske snaps (1 liter)

– 100 g rav (20-40 små stykker rav, jo mindre ravstykker jo bedre)

– evt krydderier

rav til snaps
ravstykker til snaps

Fremgangsmåde:

Skyl ravet godt i kold vand.

Skru låget af snapsflasken og hæld halvdelen af snapsen i en anden beholder.

Tilsæt rav til snapsflasken og ryst godt.

Sæt flasken i et mørkt sted og lad den stå i mindst 2 uger.

Efter 2 uger tilsættes den resterende halvdel afsnapsen

Lad den stå i minimum 2 måneder, gerne op til et år.

Historien bag Ravsnaps

Historien går tilbage til vikingetiden, hvor snapsen blev brugt som et helbredende middel. Rav blev også betragtet som en helbredende sten og blev båret af vikingerne som en form for beskyttelse mod sygdomme og onde ånder. Med tiden udviklede det sig til en populær drik til festlige lejligheder og blev en fast tradition i Skandinavien.

Rav i Vikingetiden
Rav i Vikingetiden

I dag er ravsnaps stadig en vigtig del af skandinavisk kultur og tradition. Det er en favorit blandt mange på grund af sin forfriskende smag og dens sundhedsmæssige fordele. Der er også mange variationer, der er blevet udviklet gennem årene ved at tilsætte forskellige urter og krydderier, Aalborg Nordguld Akvavit kan blandt andet findes i de fleste butikker.

Sundhedsmæssige fordele ved at ravsnaps?

Der er måske nogle mindre sundhedsmæssige fordele ved at drikke ravsnaps. Rav indeholder små mængder af antioxidanter og har antibakterielle egenskaber. Det mest omtalte fordel skulle være ved gigtsmerter, men om et glas Aalborg Nordguld akvavit virker som smertelindring eller er bedre end et glas vodka, eller en kryddersnaps er nok tvivlsomt.

Men det er vigtigt at bemærke, at ingen videnskabelige undersøgelser har dokumenteret disse påstande. Har du smerter bør du altid kontakte en læge frem for at forsøge selvmedicinering.

Servering

At lave din egen ravsnaps kan være en sjov og spændende oplevelse. Det kræver ikke meget tid eller forberedelse, og resultatet vil helt sikkert imponere dine gæster. Så hvorfor ikke prøve at lave din egen ravsnaps og være en del af den stolte skandinaviske tradition?

Du kan eventuelt serverer den til en kartoffelmad, eller røget laks, da kryddersnaps passer godt til alt røget mad.
Pynt eventuelt op med nolge klumper rav, så folk kan mærke ravet og holde farven op imod flasken.

stolte skandinaviske traditioner
stolte skandinaviske traditioner

Opsummering

De oftest fundne små ravstykker egner sig fortræffeligt til, at fremstille den specielle “ravessens”, der tilsat klar snaps eller vodka er både sygdomsforebyggende og velgørende for den almene sundhed.
De brune / gule ravstykker der findes på stranden langs de danske og tyske kyster har deres oprindelse fra nåleskove nær Baltikum og er ca. 30-40 millioner år gamle, og indeholder ofte partikler af forlængt uddøde racer af insekter, fugle, planter og dyr (øgler).

Ravessensen fremstilles af 25 gram rent rav i små stykker, der har været skyllet 2-3 gange i koldt fersk vand og efterfølgende udlagt til tørring på et rent viskestykke (uden skyllemiddel).
Ravstykkerne lægges derefter ned i et renvasket klart glas med skruelåg, hvorefter der hældes ¼ liter klar Brøndumssnaps eller vodka i og låget skrues fast til.
Glasset vendes en gang ugentlig og hensættes derefter på et sikkert sted i stuetemperatur uden sollys, hvor essensen skal trække uforstyrret i 8 uger.

Efter 8 uger hældes ravessensen igennem et kaffefilter og over på f.eks. en ren klar glasflaske med tætsluttende skruelåg.
Ved efterfølgende servering er blandingsforholdet en del ravessens til 4 dele klar Brøndumssnaps eller vodka, der eventuelt kan tilsættes lidt honning.

Nydelsen og virkningen af den originale ravsnaps er mærkbar, hvorfor den ikke kan anbefales til aktive trafikanter eller samtidige brugere af stærk medicin.
De anvendte ravstykker kan sagtens genbruges 6-8 gange uden, at miste deres oprindelige kraft og smag, men kan efterfølgende suppleres med nye små stykker rav for, at bevare ravessensens oprindelige smag.

Mest stillede spørgsmål

Hvor kan man købe ravsnaps?

Også kendt som en “Bitter” eller “Bitter Dram”, kan købes i specialbutikker, der sælger spiritus og likører.
Du kan også finde dem i nogle større supermarkeder eller online på websteder, der sælger alkohol.
Den mest kendte er nok Aalborg Nordguld akvavit.
Det er vigtigt at bemærke, at det er en type alkohol, der bør nydes med forsigtighed og kun af personer over den lovlige alder.

Er ravsnaps lavet af ægte rav?

Ja, ravsnaps er lavet af ægte rav. Den fremstilles ved at tilsætte små stykker af ægte rav til en alkoholbaseret væske, som eksempelvis vodka eller snaps. Ravets naturlige aroma og smag overføres til væsken, hvorefter den filtreres og tappes på flasker. Det er vigtigt at understrege, at kun ægte rav kan anvendes til fremstillingen af ravsnaps, da kun ægte rav indeholder de naturlige harpiksstoffer, som giver snapsen sin karakteristiske smag og aroma. Derfor bør man altid sikre sig, at man køber fra en pålidelig producent, som garanterer brugen af ægte rav.

Hvad er de primære ingredienser i ravsnaps?

De primære ingredienser er rav og snaps. Blandingen skal herefter trække i mindst en måned for at få den ønskede smag og farve.
Den er ofte en del af den danske julefrokost og er en populær snaps blandt mange danskere.

Er ravsnaps glutenfri?

Ja, den er normalt glutenfri, da den er fremstillet af naturlige ingredienser som rav, vand og alkohol.